• Call Us : 002 0106 5370701
  • Email Us : info@kolejvokasional.com

 

Vocational Education

Definisi Kemahiran?


Kemahiran merupakan penghubung rapat di antara pekerja dengan pekerjaan. Istilah ini sering digunakan bersama-sama dengan kerja-kerja yang memerlukan kemahiran, latihan, atau set pengetahuan khusus, seperti mekanik auto.

Pendidikan vokasional dan teknikal telah terbukti menjadi semakin popular di kalangan pelajar kerana ia menjimatkan masa dan wang. Mereka yang memilih untuk memasuki kolej vokasional selepas menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) akan menerima diploma mereka selepas menamatkan pengajian selama 4 tahun, berbanding dengan laluan yang sama iaitu untuk menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pelajar yang mengikuti pendidikan vokasional dan teknikal yang berasaskan kurikulum Sijil Kemahiran Malaysia akan didedahkan dengan komponen praktikal untuk memantapkan pengetahuan dan kemahiran mereka yang akan meningkatkan prospek kerjaya mereka.

Pelajar sistem pengurusan pangkalan data melihatnya sebagai "pantas" untuk memperoleh kelayakan pengajian tinggi. Ia juga adalah untuk menyebarkan maklumat inisiatif Kerajaan untuk mengubah pendidikan vokasional dan teknikal.

Kerajaan telah berikrar untuk mengubah pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TEVT) sektor dalam usaha untuk membuat TEVT lebih menarik kepada pelajar.

All Rights Reserved © College of Vocational Studies